Gietvloeren zie je tegenwoordig steeds meer terug in het moderne interieur. En gelukkig maar want een professioneel gelegde gietvloer is door zijn naadloze en strakke look zeker een aanwinst voor de woning. Door het uitgebreide kleurenpalet en brede toepassingsmogelijkheden zal een gietvloer in verschillende eigentijdse interieurs goed tot zijn recht komen.

SOORTEN GIETVLOEREN

Het kenmerkende van een gietvloer is dat deze tijdens het aanleggen (het zogenaamde gieten) zichzelf volledig uitvlakt. De vloer is met andere woorden zelfnivellerend en hoeft dus niet met een machine of met de hand gladgestreken te worden, zoals bij een betonnen vloer. Gietvloeren zijn grofweg in te delen in drie categorieën: kunsthars gebonden vloeren (epoxy en polyurethaan), cementgebonden vloeren en troffelvloeren.

POLYURETHAAN GIETVLOER (PU)

Gietvloeren van polyurethaan zijn in tegenstelling tot Epoxy speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als vloerbedekking in privé woningen. Zo zal deze vloer niet gaan scheuren en is de kans op krasvorming een stuk geringer dan bij epoxy, beton of hout. Een polyurethaan gietvloer is slechts 3 tot 5 millimeter dik en kan daarom ook worden toegepast als renovatievloer.

Polyurethaan is namelijk licht elastisch, voelt zachter aan dan epoxy en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Een gietvoer van polyurethaan is vloeistofdicht, kan zeer makkelijk gereinigd worden met een stofzuiger en een dweil. Het ontbreken van naden en voegen is daarbij natuurlijk ideaal. Alleen al om deze reden kiezen veel mensen voor een gietvloer. Er zijn nogal wat verschillen in samenstellingen tussen de diverse kunstharsgebonden gietvloeren, laat je dus altijd goed informeren over de specifieke eigenschappen. Ontdek hier meer over polyurethaanvloeren.

Betonlook GIETVLOER

Met dit soort vloer kun je eenzelfde effect bereiken als bij een gepolierd betonnen vloer. Deze vloer wordt in een laagdikte van 4 tot 8 mm aangebracht en bestaat uit cement, bindmiddelen en diverse chemische toeslagstoffen. Een cementgebonden vloer wordt voornamelijk toegepast bij vloeren die geëgaliseerd moeten worden of gerenoveerd.

Een cementgebonden gietvloer kan worden afgewerkt met epoxy, een transparante laklaag of een waxlaag. Daarnaast zijn er ook nog allerlei zandtinten mogelijk. Cementgebonden vloeren zijn strikt genomen geen echte gietvloeren omdat er nogal wat handwerk bij aan te pas komt om een egale vloer te krijgen. Toch worden zij in de praktijk meestal onder de categorie gietvloer gerekend. Ontdek hier meer over cementgebonden gietvloeren.

VOORDELEN VAN EEN GIETVLOER

Gietvloeren zijn uitstekend bestand tegen slijtage en vlekken. Ze vormen een vloeistofdicht oppervlak en zijn daarom zeer makkelijk nat of droog te reinigen. Hierdoor is het een zeer hygiënische oplossing, zeker voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Gietvloeren zijn in veel afwerkingen te krijgen en geven een strakke moderne look aan het interieur.

De vlekbestendigheid van een gietvloer hangt samen met de afwerking van de toplaag maar in het algemeen is deze zeer goed te noemen. Zowel epoxy als polyurethaan zijn bestand tegen zuren en vetten. De cementgebonden vloeren zijn wat gevoeliger voor vetten dan de kunstharsgebonden vloeren. Dit hangt echter vooral samen met de beschermende afwerkingslaag.

Bent u ook benieuwd naar de verschillende vloeren en wilt u iemand hierover spreken? Dan kunt u contact opnemen via het onderstaande formulier. Dan wordt u zo snel mogelijk teruggebeld.